ASUS anunță ROG Ally X: primele detalii și data de lansare

Scris de | 9 mai, 2024
ASUS anunță ROG Ally X: primele detalii și data de lansare

ASUS a confirmat în această seară existența ROG Ally X, noul său PC de gaming portabil. Noul model nu va fi complet diferit față de ROG Ally-ul lansat în urmă cu un an, dar nu va fi nici un simplu „refresh hardware” spun reprezentanții companiei. „Consola” va primi îmbunătățiri la nivel hardware și software, însă nu va fi semnificativ mai performantă, păstrând procesorul AMD Ryzen Z1 Extreme de anul trecut. Deși nu au fost oferite foarte multe detalii, avem destule informații cât să ne facem o idee, cât și o dată la care vom afla mai multe.

ROG Ally X va fi un upgrade de rafinament, în stilul Steam Deck OLED

Conform ASUS, ROG Ally X va fi dezvăluit oficial pe data de 2 iunie. Atunci vom vedea exact cum arată noua consolă, ce va oferi exact și, foarte important, cât va costa. Toate aceste detalii sunt păstrate secrete, momentan. Compania taiwaneză s-a simțit nevoită să iasă în public și să ofere câteva detalii din cauza unor leak-uri recente, încercând astfel să controleze mai bine așteptările fanilor pentru a nu le crește nejustificat pe baza unor informații neoficiale.

În cadrul ediției speciale a podcast-ului ROG Pulse, ASUS a confirmat numele ROG Ally X, dar și faptul că noua „consolă” va primi îmbunătățiri la nivelul memoriei RAM, stocării și port-urilor de conectivitate. Este posibil ca noua consolă să vină cu mai multă memorie (și mai rapidă), opțiuni multiple de stocare față de cei 512 GB standard de pe ROG Ally 2023, dar au fost promise și alte schimbări fizice la interior, precum compatibilitatea cu SSD-uri 2280, mai ușor de găsit în piață pentur upgrade. Cel mai probabil, Ally X va fi livrat și într-o nouă culoare. Teasing-ul companiei sugerează că noua consolă va fi neagră.

Cel mai mare upgrade promis încă de pe acum este la nivelul autonomiei. De altfel, aceea este cea mai mare problemă a originalului Ally, iar reprezentanții companiei spun că acest upgrade nu va fi unul minor, ci cu adevărat major. Într-un interviu cu The Verge, Shawn Yen, SVP ASUS, spune că îmbunătățirile vor fi mai mari de 30-40%, ba chiar confirmând că ROG Ally X ar putea oferi autonomie dublă în anumite situații. Procesorul Z1 Extreme și ecranul IPS de 7″ la 120 Hz cu refresh rate variabil rămân la fel și pe acest nou model. Adevărul este că nu au apărut încă alte componente mai performante care să le înlocuiască.

Componentele de la interior vor fi organizate mai bine, iar consola va avea un design intern mai ușor de reparat. Cititorul de card-uri microSD va fi mutat din poziția pe care o are în prezent, lângă gurile de ventilație, pentru a evita eventuale probleme, așa cum am văzut în trecut. De asemenea, stick-urile analogice vor fi mai ușor de reparat. Toate aceste modificări, de la cele interne la bateria semnificativ mai mare vor adăuga greutate noului model. De altfel, reprezentanții ASUS recunosc că nu se așteptau ca fanii să prefere un produs mai greu cu autonomie mare față de unul mai ușor cu autonomie mică. Compania mai spune că toate îmbunătățirile promise sunt realizate pe baza feedback-ului comunității și subliniază că acesta nu este un ROG Ally 2, așa cum se zvonea.

Deși nu s-a vorbit despre preț, având în vedere îmbunătățirile, ROG Ally X va veni la un preț ceva mai mare față de cel al originalului. Vorbim despre un upgrade chiar mai mare decât ceea ce am văzut anul trecut pe Steam Deck OLED, care a adăugat un ecran mult mai bun, mai multă stocare și autonomie mult îmbunătățită. Cei care sunt mulțumiți cu actualul Ally probabil că nu vor avea multe motive de upgrade, dar cei care vor bonusurile extra vor putea, probabil, justifica prețul.

Armoury Crate SE 1.5 va îmbunătăți semnificativ experiența de utilizare pe Ally

Tot în cadrul ROG Pulse a fost prezentat fugitiv și noul Armoury Crate SE 1.5, noua interfață software de pe ROG Ally. Acest update este așteptat în iulie, deci probabil că ROG Ally X nu va fi livrat cu acesta din fabrică, ci va veni sub formă de update. De altfel, și ROG Ally 2023 va primi acest update simultan în iulie.

Armoury Crate SE 1.5 va aduce schimbări la nivelul interfeței și funcționalității. Acest update pare să fie inspirat de interfața Steam Deck/Steam Big Picture, cu posibilitatea de a afișa jocurile într-un caruel de pictograme mari pe orizontală, iar elementele de interfață sunt personalizabile. Există, de asemenea, posibilitatea de a afișa jocurile într-o matrice, sau într-o listă, iar acum paginile sunt separate pentru jocuri și platforme de jocuri precum Steam, EA App, Xbox App sau Ubisoft Connect.

O altă funcție care nu exista până acum este cea de a salva și exporta profiluri de control personalizate pentru fiecare joc în parte. Practic, comunitatea ROG Ally va putea să partajeze aceste fișiere pentru a putea experimenta cu schemele de control ale altor jucători.Au fost prezentate doar screenshot-uri cu Armoury Crate 1.5, dar a fost promis un demo în viitorul apropiat.

Nu rămâne acum decât să așteptăm până pe 2 iunie să aflăm detaliile despre ROG Ally X. Cel mai probabil însă, vom afla mai multe despre noul PC de gaming handheld înainte de această dată, întrucât astfel de produse nu pot fi ținute secret pentru multă vreme odată ce se tie de existența lor. Și originalul Ally a fost subiectul unor leak-uri anul trecut și ne așteptăm să vedem leak-uri similare și anul acesta.

Etichete: , , , , , , ,